Naar de navigatie Naar de inhoud

Kosten ziekenhuisbehandelingen lopen flink uiteen

Geplaatst op 10 augustus 2016 door - 4871 keer bekeken

Foto Kosten ziekenhuisbehandelingen lopen flink uiteen

Zorgverzekeraar CZ zorgde vorige week voor opschudding door voor het eerst de kosten van behandelingen bekend te maken. Maar hoe groot zijn de verschillen tussen de ziekenhuizen nou precies? ZorgkaartNederland ging op onderzoek uit.

Het is voor u als verzekerde natuurlijk erg goed dat er nu meer inzicht is in de zorgkosten die worden gemaakt. Toch is het nog lastig de zorgkosten van zorgaanbieders met elkaar te vergelijken. In de eerste plaats doordat in het overzicht van CZ de meest uiteenlopende behandelingen staan. Sommige van die behandelingen worden door alle grote ziekenhuizen uitgevoerd, terwijl andere behandelingen maar bij een paar ziekenhuizen voorkomen. Hierdoor kun je niet alle ziekenhuizen met elkaar vergelijken.

Daarnaast bestaan sommige behandeltrajecten bij het ene ziekenhuis uit zes behandelingen en bij het andere uit negen. Het is natuurlijk logisch dat u voor negen behandelingen meer betaalt dan voor zes. Met het verschil in aantal behandelingen binnen een behandeltraject is geen rekening gehouden in het overzicht van CZ. 

Pakket van tien behandelingen

In het overzicht staan ook zorgkosten voor één enkele behandeling in een bepaald ziekenhuis. Die kosten kunt u wél vergelijken met de kosten voor dezelfde behandeling in een ander ziekenhuis. Om een eerlijke vergelijking tussen ziekenhuizen te maken, hebben we tien van die behandelingen bij elkaar opgeteld. Als een ziekenhuis bijvoorbeeld duur is bij huidaandoeningen, maar weer goedkoper bij een andere aandoening, dan weegt dat in ons onderzoek minder zwaar mee en kan zo’n ziekenhuis door goede prijzen bij andere aandoeningen die uitschieter ongedaan maken. We hebben gekozen voor een top tien van behandelingen die het meeste voorkomen. Het gaat hierbij om verschillende behandelmethoden en aandoeningen. Uiteraard namen we alleen ziekenhuizen en klinieken mee die alle tien behandelingen aanbieden aan verzekerden bij CZ.

Het gaat om de volgende tien behandelingen:

-Beperkte hersteloperatie door een plastisch chirurg;
-Consult op de polikliniek bij een ziekte van de ooglens;
-Enkelvoudige ingreep aan de huid bij een goedaardig gezwel van de huid;
-Kleine operatie bij een seksueel overdraagbare aandoening (SOA);
-Maken van röntgenfoto's van de enkel en/of de voet(wortel) en/of de tenen;
-Onderzoeken met behulp van de borstklier;
-Onderzoeken van de heup(en) en of be(n)en met gebruik van een MRI;
-Onderzoeken van het been met behulp van echo;
-Plaatsen van een spiraal ter voorkoming van zwangerschap;
-Onderzoek of behandeling van het maagdarmkanaal bij een chronische ontsteking van de dikke darm (colitis ulcerosa).

In totaal zijn er 41 ziekenhuizen en klinieken die alle tien behandelingen aanbieden. Het Sint Annaziekenhuis in Geldrop en Eindhoven blijkt deze tien behandelingen het goedkoopst aan te bieden. Voor 3.194,92 euro kan een CZ-verzekerde bij dit ziekenhuis terecht voor deze tien behandelingen. Andere goedkope ziekenhuizen zijn het Laurentius Ziekenhuis (3232,30 euro) en het Catharina Ziekenhuis (3.362,50 euro).
Als we naar de duurste ziekenhuizen kijken, dan blijkt dat de prijsverschillen groot zijn. Het Maastricht UMC+ (voorheen Academisch Ziekenhuis Maastricht) rekent namelijk 4348,29 euro voor dezelfde tien behandelingen, 1.153,37 euro meer dan het Sint Annaziekenhuis. Ook het Hagaziekenhuis (4.159,74 euro) en het Spijkenisse Medisch Centrum (4.001,57 euro) vragen meer dan 4.000 euro voor deze tien behandelingen bij elkaar.

‘UMC’s zijn nu eenmaal duurder’

Het Maastricht UMC+, het ziekenhuis dat bij CZ het hoogste bedrag rekent voor het onderzochte pakket behandelingen, reageert op onze bevindingen: “Academische ziekenhuizen (UMC’s) zijn altijd duurder dan reguliere ziekenhuizen, vanwege de hoge zorgzwaarte. Door het karakter van een UMC en de hierbij behorende zorgzwaarte worden door UMC’s normaal gesproken altijd de maximumtarieven afgesproken.”
We hebben van één ander UMC voor alle tien behandelingen de CZ-gegevens. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht vraagt 3.759,45 euro voor het pakket. Daarmee staat dit UMC op de dertiende plaats van de duurste ziekenhuizen in dit onderzoek. Het klopt dus dat UMC’s in de duurdere categorie zitten, maar het is niet per definitie zo dat een UMC duurder is dan een regulier ziekenhuis.

Ook kwaliteit belangrijk

In het overzicht van CZ staan de zorgkosten van zorgaanbieders met wie de verzekeraar prijsafspraken heeft gemaakt.  Andere zorgverzekeraars kunnen hele andere afspraken hebben. De zorgkosten zijn dus afhankelijk van verschillende factoren, waardoor je niet zomaar kunt zeggen dat het ene ziekenhuis duurder is dan het andere.
Tot slot kan een behandeling bij een ziekenhuis duurder zijn, omdat het de beste specialisten op dat gebied in dienst heeft of met geavanceerde apparatuur werkt.  Dan is zo’n ziekenhuis de meerprijs wellicht waard. Daarom is het interessant om ook de ervaringen van andere patiënten met de specialist of het ziekenhuis te bekijken, bijvoorbeeld op ZorgkaartNederland.

Wilt u een compleet overzicht van de 41 ziekenhuizen die we vergeleken hebben? Klik dan hier.



Er zijn 4 reacties geplaatst

Riny | 2 november 2016

Het grote probleem in Nederland is:
Veel te weinig controle, betr. alle medische kosten.
Daardoor gaan de zorgpremies steeds meer omhoog.

M.E.van den Broek-Kraai | 22 augustus 2016

Voor iedere behandeling in elk ziekenhuis zou dezelfde afspraak moeten gelden aangaande het declareren. Daarbij is het zaak dat het voor iedere patiënt betaalbaar blijft.

Theo | 13 augustus 2016

En daarom zou het wel goed zijn dat er één nonprofit nationale Zorgfonds zou komen.
Met 1 afspraak wat de kosten betreft.

R. | 12 augustus 2016

Daar ben je als verzekerde toch klaar mee ! Je zult maar afhankelijk zijn van een ziekenhuis en niet de mogelijkheid hebben om naar een goedkoper ziekenhuis te gaan. Hier had toch al lang de Nederlandse Overheid moeten ingrijpen. Dit is de waanzin ten top.

Het wordt hoogtijd dat ons land terug gaat naar het ziekenfonds en particuliere verzekering. Laat een ieder betalen naar inkomen, dan hoeft de Overheid ook geen zorgtoeslag meer uit te keren. Een win - win situatie dus.

Stop het Zorginstituut dat aan mensen een bestuursrechtelijke premie van 130- procent oplegt wanneer er een achterstand van de maandelijkse zorgpremie is ontstaan. Op die manier druk je mensen nog veel verder de vernieling in.


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"